Przepis na pyszny domowy paprykarz z makrelą, który bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce!
Domowy paprykarz to pyszne smarowidło na kanapki, które z łatwością przygotujesz w swoim domu. Skład oraz smak będzie o niebo lepszy niż gotowiec ze sklepu. W skład paprykarza wchodzi wędzona makrela, ryż, warzywa, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny domowy paprykarz.
DOMOWY PAPRYKARZ Z MAKRELĄ
Składniki
- 250 g makreli wędzonej
- 100 g białego ryżu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i odstawić do przestygnięcia.
2. Makrele oddzielić od ości i rozdrobnić widelcem.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i smażyć ok 2-3 minuty.
4. Kolejno wlać bulion i gotować jeszcze ok. 10 minut.
5. Po upływie czasu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, rybę oraz ugotowany ryż. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
6. Gotowy paprykarz można jeść zaraz po usmażeniu, na ciepło lub przestudzić i serwować na zimno.
Smacznego!


Rewelacyjny