Słodki i pyszny deser z bananami i kajmakiem z dodatkiem bitej śmietany i herbatników. Inspirowany ciastem banoffee pie, które chyba każdy z Was dobrze zna. Deser jest bardzo wciągający, bardzo smaczny a co najważniejsze szybki i łatwy w przygotowaniu.
Do wykonania deserków z bananami i kajmakiem potrzeba kilku prostych składników – bananów, śmietanki kremówki, kajmaku oraz herbatników. Wszystkie te produkty połączone ze sobą dają w efekcie finalnym pyszny deser, któremu ciężko się oprzeć! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA DESER Z BANANAMI I KAJMAKIEM
Składniki
- 120 g herbatników
- 200 g masy kajmakowej
- 330 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kostek czekolady
Wykonanie
- Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem z cytryny.
- Do 4 pucharków/szklanek przekładamy po łyżce pokruszonych ciasteczek. Następnie masa kajmakowa i banany, które opieramy o ścianki pucharków i bita śmietana. Znów herbatniki, masa kajmakowa, banany i śmietanka. Wierzch deserków dekorujemy startą czekoladą.
- Godowe deserki odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

