Ciasto poduszkowiec, czyli sernik zatopiony w cieście czekoladowym to niezwykle proste do zrobienia ciacho, które po upieczeniu wygląda wręcz zjawiskowo. Przygotujecie je w zaledwie 20 minut + czas pieczenia. Fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty.
CIASTO PODUSZKOWIEC PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
Przygotowanie
Ciasto
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać olej, wodę. Zmiksować.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Całość krótko zmiksować na niższych obrotch tylko do połączenia.
Masę przelać do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Następnie masę przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na ciasto, tworząc kratkę.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, do sychego patyczka.


