Ciasto herbatnikowe to idealna propozycja na szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze przygotujesz je w kilkanaście minut! Ciasto składa się z herbatników maślanych i kakaowych przełożonych kremem śmietankowym oraz masą krówkową. Wierzch zdobią orzeszki ziemne, które dodają ciastu chrupkości. Polecam!
CIASTO HERBATNIKOWE PRZEPIS
Składniki
- herbatniki kakaowe (36 szt.)
- herbatniki maślane (24 szt.)
- śmietanka kremówka 30% (500 ml)
- śmietan-fix (1 szt.)
- masa krówkowa (4 łyżki)
- cukier puder (2 łyżki)
- orzeszki ziemne (1 szklanka)
Przygotowanie
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na gęsty krem.
2. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych i rozprowadzić warstwę masy śmietankowej.
3. Masę przykryć warstwą herbatników maślanych. Następnie znów masa, herbatniki kakaowe, masa, herbatniki maślane, masa i na koniec herbatniki kakaowe.
4. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać orzeszkami.
5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

