Domowe ciastka z kawałkami czekolady to pyszna słodka przekąska na każdą okazję. Ciasteczka smakują obłędnie i już sam ich zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Ciastka z kawałkami czekolady są kruchutkie, długo utrzymują świeżość i co najważniejsze są bardzo łatwe w przygotowaniu. Będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY PRZEPIS
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła (temp. pokojowa)
- 50 g cukru
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło cukier oraz sól. Całość zagnieć do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiego ciasta.
2. Następnie do ciasta dodaj posiekaną czekoladę i ponownie zagnieć do połączenia.
3. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszcz i ułóż na blaszce.
4. Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

