Całuski to pyszne ciasteczka z jabłkami, które można przygotować naprawdę bardzo szybko. Podczas przygotowania ciasteczek, należy pamiętać, by wszystkie składniki były schłodzone w lodówce. Należy bardzo szybko przygotować ciasto, wówczas ciasteczka będą idealnie kruche!
Kruche ciasteczka całuski idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a także jako słodki dodatek do filiżanki kawy. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CAŁUSKI – CIASTKA Z JABŁKAMI
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g zimnego twarogu zmielonego
- 4 łyżki cukru pudru
- 180 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy twaróg, pokrojone masło oraz żółtko. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy w jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Jabłka obieramy, kroimy w tak zwane ósemki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy okręgi i na każdym z nich układamy po kawałku jabłka. Każdy z okręgów składamy, dociskając na pół i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarni a nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięte ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
