Bułeczki z patelni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować własne pieczywo, ale nie mają dostępu do piekarnika, lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Te bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i rewelacyjnie wyglądają. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Zapraszam na przepis!
BUŁECZKI Z PATELNI PRZEPIS
Składniki / 8 bułeczek
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Jajko roztrzep widelcem. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę, mleko, cukier oraz sól. Całość wymieszaj i wyrób ciasto.
2. Tak przygotowanie ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce by odpoczęło.
3. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę.
4. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i ułóż, na suchej, część przygotowanych bułeczek. Smaż przez około 6-8 minut z każdej strony, do zarumienienia.

