27/01/202328/01/2023 Zapiekane naleśniki 4.8 (19) Naleśniki zapiekane w piekarniku to rewelacyjny pomysł na obiad czy kolację. Są bardzo smaczne, proste do zrobienia i pięknie wyglądają. Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wyszukanych i skomplikowanych składników. Przepis jest bardzo prosty, a same naleśniki łatwe do zrobienia. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania. Jestem pewna, że Wam posmakują, a sam przepis zostanie z Wami na dłużej. ZAPIEKANE NALEŚNIKI – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 1 cebula 250 g pieczarek 250 ml sosu pomidorowego 2 ząbki czosnku 120 g żółtego sera 1 łyżka majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu słodka papryka sól pieprz Wykonanie Przygotowujemy tradycyjne naleśniki. Smażymy je na dużej patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez kilka minut. Na patelnię wykładamy również pokrojone w kosteczkę pieczarki. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki, Podsmażamy na odrobinie oliwy na rumiano. Następnie do mięsa przekładamy podsmażone z cebulą pieczarki oraz dodajemy sos pomidorowy, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, dwa brzegi składamy do środka i zwijamy w rulonik. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Ketchup mieszamy z majonezem i wykładamy na naleśniki. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 19 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne naleśnikinaleśniki na obiadnaleśniki wytrawneobiadobiad z piekarnikapomysł na obiadprzepiszapiekane naleśniki