29/03/202330/03/2023 Wuzetka z przepisu babci 4.3 (35) Dziś mam dla was propozycję na pyszne ciasto zwane wuzetką z przepisu babci. Trzy warstwy kakaowych biszkoptów przełożonych delikatną masą śmietankową. Całość polana czekoladową polewą i posypana kolorową posypką. Ciasto wuzetka pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Idealnie sprawdzi się na święta, lub inne wyjątkowe okazje. CIASTO WUZETKA Składniki Biszkopt 30 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 4 jajka (temp. pokojowa) 70 g cukru 1/3 łyżeczki sody *Podane wyżej składniki służą do przygotowania 1 biszkopta, należy upiec 3 takie biszkopty. Blaszka 24×35 cm. Masa 500 g serka mascarpone 1000 ml śmietanki kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru Polewa 100 g czekolady deserowej 60 ml śmietanki kremówki posypka cukrowa Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem i sodą. Całość delikatnie mieszamy do połączenia drewnianą łyżką. 2. Masę przelewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 25 min, do tzw suchego patyczka. Pieczemy 3 takie biszkopty. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 4. Na przestygnięty biszkopt wykładamy połowę masy i przykrywamy ją drugim biszkoptem. Następnie wykładamy pozostałą masę i przykrywamy ją trzecim biszkoptem. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z śmietanką. Polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posypką cukrową. 6. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 35 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto WZwuzetka