26/03/2024 Wiśniowa chmurka 4.1 (84) Ciasto wiśniowa chmurka to pyszne, warstwowe ciasto z wiśniami. Składa się z ciasta kruchego, galaretki wiśniowej z dodatkiem wiśni, kremu śmietankowego oraz puszystej bezy. Ciasto bardzo przypomina malinową chmurkę, która wygląda bardzo podobnie, a wiśnie zastąpione są malinami. Wiśniowa chmurka to ciasto idealnie na każdą okazję! Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto! Smacznego! Polecam również ciasto borówkowa chmurka, które jest bardzo podobne, w wersji z borówkami 🙂 CIASTO WIŚNIOWA CHMURKA – PRZEPIS Składniki KRUCHE CIASTO 4 żółtka 125 g masła 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy GALARETKA 680 g wiśni w kompocie 3 galaretki wiśniowe 800 ml gorącej wody MASA ŚMIETANOWA 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru BEZA 4 białka 180 g cukru 50 g migdałów szczypta soli Wykonanie Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15 minut, do zarumienienia. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Następnie do galaretek dodać odsączone z kompotu wiśnie, całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę przełożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki. Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej i sztywnej piany. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i odrysować na niej kwadrat 24×24 cm. W jego obrębie rozprowadzić ubite białka, formując bezę, wierzch posypać migdałami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę pozostawić w piekarniku do całkowitego przestygnięcia. Gotową bezę wyłożyć na ciasto. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 84 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto wiśnioweciasto z beząciasto z wiśniamikruche ciasto z wiśniamiprzepis na ciasto z wiśniamiwiśniowa chmurka