06/11/202306/11/2023 Swojski chleb z cebulką 0 (0) Smaczny, chrupiący i aromatyczny swojski chleb z cebulką. Podczas jego pieczenia w domu roznosi się niesamowity zapach, który przyciąga wszystkich domowników do kuchni. Ten domowy chleb z cebulką najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, z dodatkiem masła. Prosto i smacznie! Dodatkowo ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest mięciutki i puszysty. Długo zachowuje swoją świeżość i ładnie się kroi. SWOJSKI CHLEB Z CEBULKĄ – PRZEPIS Składniki 500 g mąki pszennej 3 łyżki oleju 7 g suszonych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki prażonej cebulki 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią 1 jajko Wykonanie Do ciepłej (niegorącej wody) dodać drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, suszone pomidory z bazylią oraz cebulkę prażoną. Wlać rozczy oraz olej i wyrobić na ciasto, za pomocą robota lub ręcznie. Uformowane w kulkę ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, Z każdej z nich uformować bochenek. Oba bochenki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut grzanie góra-dół. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki chlebchleb z cebulkąchrupiący chlebdomowy chlebprzepis na chlebprzepis na domowy chleb