01/03/202301/03/2023 Sernik z polewą czekoladową 4.8 (4) Idealny, puszysty i cudowny w smaku sernik z polewą czekoladową. Przepis na serniczek jest bardzo prosty, a jego cudownego smaku nie da się opisać słowami. Musicie sami się przekonać. Taki sernik z polewą czekoladową idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie świetnym pomysłem na święta, rodzinne imprezy, czy na niedzielę do kawy. Smacznego! PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Składniki 1 kg sera twarogowego z wiaderka 1 kg twarogu półtłustego 250 g cukru 1 cukier wanilinowy 100 g masła 15 jajek 3 łyżki skrobii ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy Polewa 150 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki 3 garści posiekanych orzechów włoskich Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Ja zrobiłam to raz, jeśli wolicie bardziej kremowy sernik, można przepuścić 2-3 razy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Nadal miksując, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Kolejno partiami dodajemy sery, a następnie wsypujemy mąki oraz proszek budyniowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Białka jajek ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wykładamy na blachę 25×36 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego don 180 stopni. Pieczemy przez 55 minut grzanie góra-dół, a następnie 20 minut grzanie od dołu. Upieczony sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane orzechy. Polewę wykładamy na przestygnięty sernik. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 4 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery domowy sernikprzepis na sernikserniksernik bez spodusernik z polewąsernik z polewą czekoladową