27/10/202527/10/2025 Sernik na spodzie z ciasteczek 4.9 (143) Sernik na spodzie z ciasteczek to wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Połączenie delikatnej i kremowej masy serowej z chrupiącym, słodkim spodem z ciasteczek sprawia, że nie sposób mu się oprzeć. Sernik na spodzie z ciasteczek to propozycja idealna zarówno na co dzień, do filiżanki kawy, jak i na wyjątkowe okazje. SERNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK PRZEPIS Składniki Spód 200 g zbożowych ciasteczek 80 g roztopionego masła Masa 500 g sera z wiaderka 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 5 jajek 530 g mleka skondensowanego (słodzonego) 2 budynie waniliowe szczypta soli Polewa czekoladowa 70 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie Zacznij od przygotowania spodu: ciasteczka zmiel w blenderze na pył, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż spód blaszki o wymiarach 24×24 cm. Spód podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut. Czas na masę serową: białka oddziel od żółtek. Do miski przełóż dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, budynie, żółtka i mleko skondensowane. Zmiksuj do połączenia. W osobnej misce ubij białka na puch z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przełóż do masy serowej i całość delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia. Masę serową wylej na podpieczony ciasteczkowy spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz kolejne 40 minut. Sernik studź w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wykończenie, czyli polewa czekoladowa: śmietankę kremówkę połącz z czekoladą w kąpieli wodnej. Polej sernik. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 143 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasteczkadesersernik