14/03/202414/03/2024 Placki drożdżowe z kiwi 5 (1) Placki drożdżowe z kiwi to smaczna propozycja na kolację lub na przekąskę w ciągu dnia. Są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu! Placuszki drożdżowe z kiwi są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Jeśli nie macie akurat kiwi pod ręką, z powodzeniem możecie użyć innych owoców. Polecamy wypróbować przepis na nasze placuszki z kiwi i gwarantujemy, że posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. PLACKI DROŻDŻOWE Z KIWI PRZEPIS Składniki Rozczyn 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto 1 jajko 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo 4 owoce kiwi olej do smażenia Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. 2. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy cukier i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz rozczyn. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. 3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. 4. Owoce kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Następnie delikatnie wciskamy w ciasto plasterki kiwi. 6. Smażymy z obu stron na rumiano. 7. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski kiwikolacjaplacki drożdżoweplacuszki z kiwiprzekąska