01/05/202301/05/2023 Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem 5 (1) Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem to pomysł na szybką i smaczną przekąskę na imprezę lub kolację. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakują wyśmienicie. Pierożki z ciasta francuskiego z kurczakiem są bardzo proste i szybkie do przygotowania oraz składają się z łatwo dostępnych składników. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Polecam wypróbować! PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 100 g sera mozzarella 1 mniejsza cebulka 1/2 papryki czerwonej 4 łyżki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 4 łyżki ketchupu Dodatkowo jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotowanie 1. Pierś z kurczaka pokrój w mniejszą kosteczkę i przypraw ulubionymi przyprawami (u mnie przyprawa gyros, słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz). Następnie usmaż na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. 2. Ser żółty zetrzyj na tarce. 3. Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę, ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę. 4. Do miski przełóż usmażonego kurczaka, ser oraz warzywa i dodaj ketchup. Całość wymieszaj, tworząc farsz. 5. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i podziel na kwadraty. Na każdy z nich nałóż porcję farszu. Następnie ciasto złóż na pół i dokładnie zalep brzegi, tworząc pierożka. 6. Tak przygotowane pierożki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. 7. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. 8. Pierożki podawaj z ulubionym sosem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski ciasto francuskieprzekąski