Domowe oponki drożdżowe to super propozycja na tłusty czwartek i nie tylko! Przepis na oponki jest niesamowicie prosty, więc każdego z Was, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni z pewnością sobie poradzą z ich przygotowaniem.
Oponki z mojego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne, puszyste i mięciutkie. Szykując domowe oponki, macie pewność co do ich składu i smaku. Moim zdaniem wszystko, co przygotujemy sami, smakuje o wiele lepiej, niż to, co zakupimy w sklepie. Ten przepis na domowe oponki drożdżowe sprawdzi się nie tylko na tłusty czwartek, ale także na inne okazje, czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA OPONKI DROŻDŻOWE
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka rozmiar L
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g cukru
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Wykonanie
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól oraz rozczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy płynne masło.
- Ciasto formujemy w kulkę, pozostawiamy w misce, przykrytej ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stopnicę i rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciasta wycinamy kółeczka za pomocą szklanki, a w nich mniejsze kółeczka za pomocą kieliszka.
- Oponki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- W dużej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wykładamy oponki i smażymy na rumiano z obu stron.


