02/01/202402/01/2024 Oponki 4.1 (9) Prosty i sprawdzony przepis na domowe oponki. Są bardzo smaczne, pulchniutkie i lekkie. Podczas smażenia pięknie wyrastają. Moim zdaniem to najlepszy przepis na tradycyjne oponki, idealne na tłusty czwartek i nie tylko. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne oponki, które z pewnością Wam posmakują! PRZEPIS NA OPONKI Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka 50 g cukru 80 g masła 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 opakowanie cukru wanilinowego olej do smażenia Wykonanie Do letniego mleka wsypujemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz wlewamy mleko z rozczynem. Wbijamy jajka, wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okręgi a w nich otwory, ja użyłam szklanki i plastikowej nakrętki z napoju. Oponki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy około 1 l oleju. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, wykładamy oponki i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 9 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski domowe oponkioponkioponki bez seraoponki na tłusty czwartekprzepis na oponkipulchne oponkitłusty czwartek]