20/02/202420/02/2024 Mini omleciki z owocami i bitą śmietaną 4.2 (14) Mini omleciki z owocami i bitą śmietaną to przepyszna przekąska, którą musicie wypróbować! Są bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Pulchniutkie biszkopciki serwowane z bitą śmietaną, ulubionymi owocami i czekoladą, nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek pięknie prezentują się na talerzu. Fajnie się sprawdzą jako deser podczas domowych imprez, czy jako słodka przekąska w ciągu dnia. Zapraszam na przepis! MINI OMLECIKI Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS MINI OMLECIKI 2 jajka rozmiar L 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej KREM 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO kiwi truskawki gorzka czekolada cukier puder Wykonanie Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na wysokich obrotach na puszystą masę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej konsystencji. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników. Przesiane mąki wymieszać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z piekarnika, wyścielić papierem do pieczenia, za pomocą łyżki wykładać porcję ciasta, tworząc 6 kółek, o średnicy ok. 15 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 8 minut. Ciepłe biszkopciki odkleić od papieru i złożyć na pół, przykryć ściereczką i odstawić do przestygnięcia. Dzięki temu biszkopciki będą bardziej elastyczne. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Gotową masą nadziać biszkopty, udekorować owocami, startą czekoladą i cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 14 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery deserdeser z owocamimini omlecikiomleciki z bitą śmietanąomleciki z owocami