29/01/202429/01/2024 Marmurkowa babka Wielkanocna 4.7 (3) Marmurkowa babka Wielkanocna to idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkanocne. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i pięknie prezentuje się na stole. Długo zachowuje swoją świeżość i jest niezwykle prosta do zrobienia. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilka składników, które z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni. Zapraszam na przepis! MARMURKOWA BABKA WIELKANOCNA – PRZEPIS Składniki 4 jajka (temp. pokojowa) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1 szklanka oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy i miksujemy na wysokich obrotach przez około 10 minut, do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiewamy, odbieramy z niej dwie łyżki i odkładamy na bok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do ubitych z cukrem jajek i delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao a do drugiej odłożone wcześniej 2 łyżki mąki. Obie masy mieszamy do połączenia składników. Do obu mas wlewamy po połowie oleju, miksujemy do połączenia składników. Masy wykładamy na przemian do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 11×30 cm. Keksówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, grzanie góra-dół. Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery babka marmurkowababka na wielkanocmarmurkowa babkaprzepis na babkę marmurkowąwielkanocna babka