16/11/202316/11/2023 Kurczak po staropolsku 4.5 (2) Kurczak po staropolsku to pyszne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. Mięso jest bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne. Otaczający jest równie smaczny. Danie podane z tradycyjnymi ziemniakami i surówką to idealny pomysł na rodzinny obiad na co dzień, jak i w święta! Przepis na kurczaka po staropolsku jest bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników niezbędnych do wykonania tego dania. Zapraszam na przepis! Smacznego! PRZEPIS NA KURCZAKA PO STAROPOLSKU Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu czarnego 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kurkuma papryka słodka sól pieprz Wykonanie Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kotleciki. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć mięso z obu stron na rumiano i odstawić na bok. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Przełożyć na patelnię po mięsie i podsmażyć. Marchewkę obrać i pokroić w półplastry, dodać do suszącej się cebuli i chwilę razem podsmażać. Na patelnię wyłożyć mięso, zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Przykryć pokrywką i dusić około 30 minut. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Przelać na patelnię i wymieszać. Dodać również szczyptę kurkumy, pieprzu oraz soli. Pod koniec wlać 2 łyżki śmietanki i wymieszać. Podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne danie obiadowekurczak po staropolskuobiadpomysł na obiadprzepis na kurczakaszybki obiad