11/06/202411/06/2024 Klopsiki na młodej kapuście z piekarnika 4.1 (29) Klopsiki na młodej kapuście z piekarnika to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie idealnie będzie komponować się z młodymi ziemniaczkami. Kulki mięsne zapiekane w piekarniku z młodą kapustą to potrawa, która z pewnością posmakuje każdemu. Bardzo apetycznie wygląda i tak samo smakuje. Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, polecam zrobić te pyszne klopsiki na młodej kapuście. KLOPSIKI NA MŁODEJ KAPUŚCIE Z PIEKARNIKA PRZEPIS Składniki 500 g mięsa mielonego 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 200 g passaty pomidorowej 100 g tartej mozzarelli 200 ml bulionu 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, uformuj kotleciki i obtocz je w mące. Następnie usmaż na odrobinie tłuszczu na rumiano z obu stron. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli. Chwilę smaż razem. Kapustę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z cebulą i marchewką. Całość zalej bulionem i duś pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, słodką paprykę, szczyptę papryki ostrej, odrobinę soli i pieprzu. Całość duś jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż usmażone pulpeciki i całość posyp tartą mozzarellą. Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 29 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne klopsikimłoda kapustaobiadpomysł na obiad