18/01/202418/01/2024 Ekspresowe ciasto czekoladowe 4.2 (145) Poznaj przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe! Bardzo szybka i niezwykle smaczna propozycja, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, delikatne w smaku i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam upiec. EKSPRESOWE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS Składniki 2 jajka (temp. pokojowa) 350 g mąki pszennej tortowej 160 g cukru 1 szklanka wody gazowanej (250 ml) 1/2 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu porzeczkowego 50 g suszonej żurawiny Polewa 50 g cukru pudru 50 g masła 30 g kakao 3 łyżki mleka Lukier 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo prażone migdały do dekoracji Przygotowanie 1. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, cukier, wodę gazowaną, olej, dżem i suszoną żurawinę. Całość mieszamy do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy 60 minut, do suchego patyczka. 3. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Lukier 4. Przesiany cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Dekorujemy ciasto i wstawiamy na chwilę do lodówki. Polewa czekoladowa 5. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy mleko i przesiane kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy prażonymi migdałami. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 145 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto do kawyszybkie ciasto