Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    12/12/202312/12/2023

    Ciasto z bezą kakaową

    5
    (8)

    Ciasto z bezą kakaową to pyszny wypiek, który warto upiec na święta lub inną ważną rodzinną uroczystość. Puszysty biszkopt przełożony kremem śmietankowym, warstwą dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy oraz krucha kakaowa beza, która nadaje całemu ciastu charakteru. Przepis na ciasto z bezą kakaową jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smakiem natomiast oczaruje każde podniebienie.

    CIASTO Z BEZĄ KAKAOWĄ PRZEPIS

    Składniki

    Biszkopt

    • 100 g mąki pszennej tortowej
    • 50 g czekolady deserowej
    • 30 g kakao
    • 150 g cukru
    • 5 jajek (temp. pokojowa)
    • szczypta soli

    Masa

    • 250 g serka mascarpone
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 śmietan-fix

    Beza

    • 4 białka (temp. pokojowa)
    • 1 czubata łyżka kakao
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 200 g drobnego cukru
    • szczypta soli

    Dodatkowo

    • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego

    Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim.
    • W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i startą na tarce czekoladzie. Składniki przełóż do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia.
    • Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Beza

    • Białka przelej do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna i szklista.
    • W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z kakao. Dodaj do ubitych białek i całość delikatnie przemieszaj szpatułką.
    • Na papierze do pieczenia odrysuj wymiar blaszki (24×24 cm) i rozłóż masę.
    • Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut (funkcja grzania góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, włącz funkcję termoobiegu i susz bezę przez kolejne 30 minut.
    • Upieczoną bezę studź w lekko otwartym piekarniku.

    Masa

    • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubij na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.

    SKŁADANIE CIASTA


    • Przestygnięty biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż masę. Całość przykryj bezą.
    • Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Ciasto z bezą kakaową

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 8

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto na świętaciasto z bezą

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    cztery × 2 =

    POPULARNE

    • Zapiekany kurczak na ryżu

      Zapiekany kurczak na ryżu

    • Murzynek łyżką mieszany

      Murzynek łyżką mieszany

    • Sałatka z brokułem i szynką

      Sałatka z brokułem i szynką

    • Ciasteczka „Amoniaczki”

      Ciasteczka „Amoniaczki”

    • Kapusta z grochem i marchewką

      Kapusta z grochem i marchewką

    OSTATNIO DODANE

    • Kajmakowy przekładaniec w 15 minut

      Kajmakowy przekładaniec w 15 minut

      13/08/2025
    • Sałatka z tuńczykiem w 10 minut

      Sałatka z tuńczykiem w 10 minut

      06/08/2025
    • Sałatka z selerem i ananasem

      Sałatka z selerem i ananasem

      05/08/2025
    • Sałatka z tortellini, roszponką i suszonymi pomidorami

      Sałatka z tortellini, roszponką i suszonymi pomidorami

      31/07/2025
    • Zupa tajska z kurczakiem

      Zupa tajska z kurczakiem

      30/07/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt