05/12/202306/12/2023 Ciasto Dakłas 4.7 (21) Ciasto dakłas to pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi na rodzinne okazje. Jest przepyszne i wbrew pozorom naprawdę łatwe w przygotowaniu. Składa się z delikatnego spodu czekoladowego, puszystej masy i chrupiącej bezy. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto dakłas idealnie sprawdzi się na święta, czy inne okazje w ciągu roku. Z pewnością posmakuje Waszym gościom. Zapraszam na przepis. CIASTO DAKŁAS – PRZEPIS Składniki Biszkopt 3 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej 30 g kakao 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza 4 białka 200 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Krem 500 ml śmietanki kremówki 30% 150 g masy krówkowej 250 g serka mascarpone 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych daktyli Wykonanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Miksować tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przełożyć do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę przełożyć do formy 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut, grzanie góra-dół. Beza Białka jajek ubić ze szczyptą soli. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do uzyskania puszystej i sztywnej piany. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekane orzechy włoskie i przemieszać szpatułką. Bezę wyłożyć na papier do pieczenia na kształt naszej formy. Można sobie wcześniej na papierze odrysować kwadrat 24×24. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, grzanie góra dół i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 30 minut. Bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia. Krem Śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone na puszystą masę. Następnie dodać masę krówkową, posiekane orzechy i daktyle. Całość wymieszać. Na przestygnięty biszkopt wyłożyć przygotowaną masę i przykryć bezą. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 21 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto Dacquoiseciasto dakłasciasto na świętaciasto z beządomowe ciastoprzepis na ciastowypieki