Jeżeli uwielbiacie ciasta bez pieczenia, a w dodatku takie, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu i pracy, to ten przepis jest właśnie dla Was!
Ten pyszny deser sprawdzi się na wiele okazji. Można go przygotować na różne przyjęcia rodzinne, lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Ciasta bez pieczenia na krakersach jest naprawdę proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Ciężko będzie zaprzestać na jednym kawałku.
CIASTO BEZ PIECZENIA NA KRAKERSACH PRZEPIS
Składniki
Warstwa budyniowa
- 120 g miękkiego masła
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 50 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 500 ml mleka
Warstwa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka poziomkowa + 150 ml gorącej wody
Dodatkowo
- ok. 60 słonych krakersów
- 2/3 puszki masy krówkowej
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 50 g płatków migdałów
Przygotowanie
1. Szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy.
2. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki. Całość dokładnie mieszamy. Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
3. Powstały budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała wierzchniej powierzchni i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
4. Galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 150 ml wody i również odstawiamy do przestygnięcia.
5. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
6. Miękki masło ucieramy na puszystą masę. Następnie ciagle miksując, stopniowo dodajemy budyń. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.
7. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na krakersy wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją warstwą krakersów.
8. Krakersy smarujemy masą krówkową i przekładamy ją kolejną warstwą krakersów.
9. Kolejno krakersy smarujemy dżemem porzeczkowym.
10. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę poziomkową.
11. Masę śmietankową wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
12. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

