02/03/202302/03/2023 Całuski – Ciastka z jabłkami 4.5 (2) Całuski to pyszne ciasteczka z jabłkami, które można przygotować naprawdę bardzo szybko. Podczas przygotowania ciasteczek, należy pamiętać, by wszystkie składniki były schłodzone w lodówce. Należy bardzo szybko przygotować ciasto, wówczas ciasteczka będą idealnie kruche! Kruche ciasteczka całuski idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, a także jako słodki dodatek do filiżanki kawy. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CAŁUSKI – CIASTKA Z JABŁKAMI Składniki 300 g mąki pszennej 250 g zimnego twarogu zmielonego 4 łyżki cukru pudru 180 g zimnego masła 1 żółtko 4 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy twaróg, pokrojone masło oraz żółtko. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy w jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy, kroimy w tak zwane ósemki, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy okręgi i na każdym z nich układamy po kawałku jabłka. Każdy z okręgów składamy, dociskając na pół i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarni a nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięte ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery Przekąski ciasteczka z jabłkamiciastka z jabłkamijabłkowe ciasteczkakruche ciasteczkaszybkie ciasteczka