Zupa mięsna z tortellini to fajny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Jest bardzo sycąca, treściwa i śmiało może zastąpić drugie danie. Do przygotowania zupy możecie użyć pierożków tortellini z dowolnym nadzieniem, wedle uznania. Ja wybieram za każdym razem inne, dla urozmaicenia.
Przepis na zupę z tortellini jest naprawdę prosty. Składniki zakupicie w każdym sklepie, więc nic tylko robić. Przekonacie się sami, jaka jest pyszna! Zapraszam na przepis 🙂
ZUPA MIĘSNA Z TORTELLINI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pierożków tortellini
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 2 l bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Cebule kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Do duszącej się cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Mięso mielone doprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię i podsmażamy.
- Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki. Całość przekładamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, razem podsmażamy przez 10 minut.
- Do większego garnka przekładamy zawartość obu patelni, całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut.
- Pomidory z puszki blendujemy i wlewamy do zupy, dodajemy również łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę papryki ostrej, szczyptę soli pieprzu oraz chilli. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Pierożki tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Pod koniec do zupy przekładamy ugotowane pierożki tortellini oraz wlewamy śmietankę. Całość razem podgrzewamy przez 2-3 minuty.


Piękna zupka ! Bardzo apetyczna ! 👍☺️☺️