Naleśniki zapiekane w piekarniku to rewelacyjny pomysł na obiad czy kolację. Są bardzo smaczne, proste do zrobienia i pięknie wyglądają. Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wyszukanych i skomplikowanych składników. Przepis jest bardzo prosty, a same naleśniki łatwe do zrobienia.
Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania. Jestem pewna, że Wam posmakują, a sam przepis zostanie z Wami na dłużej.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 250 ml sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 120 g żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Przygotowujemy tradycyjne naleśniki. Smażymy je na dużej patelni i odstawiamy na bok.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez kilka minut.
- Na patelnię wykładamy również pokrojone w kosteczkę pieczarki. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki, Podsmażamy na odrobinie oliwy na rumiano. Następnie do mięsa przekładamy podsmażone z cebulą pieczarki oraz dodajemy sos pomidorowy, mieszamy.
- Na naleśniki nakładamy porcję farszu, dwa brzegi składamy do środka i zwijamy w rulonik. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
- Ketchup mieszamy z majonezem i wykładamy na naleśniki. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
