Szukasz pomysłu na prostą i smaczną przekąskę na słodko? Te szybkie ptysie z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie! Ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne ptysie z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich przyjemności.
SZYBKIE PTYSIE PRZEPIS
Składniki
- ciasto francuskie
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie
1. Płat ciasta francuskiego rozwijam na blacie i wykrawam kółeczka — połowę większych i połowę nieco mniejszych. Większe kółka smaruję mlekiem i nakładam na nie te mniejsze. Taki zestaw przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka przekrawam na pół.
2. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem.
3. Gotowy krem przekładam do szprycy i nakładam porcjami na spód ptysia. Przykrywam górną częścią i gotowe.
4. Na koniec ptysie posypuje cukrem pudrem.

