Smaczny, chrupiący i aromatyczny swojski chleb z cebulką. Podczas jego pieczenia w domu roznosi się niesamowity zapach, który przyciąga wszystkich domowników do kuchni.
Ten domowy chleb z cebulką najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, z dodatkiem masła. Prosto i smacznie! Dodatkowo ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest mięciutki i puszysty. Długo zachowuje swoją świeżość i ładnie się kroi.
SWOJSKI CHLEB Z CEBULKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 7 g suszonych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
- 1 jajko
Wykonanie
- Do ciepłej (niegorącej wody) dodać drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na kilka minut by zaczęły pracować.
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, suszone pomidory z bazylią oraz cebulkę prażoną. Wlać rozczy oraz olej i wyrobić na ciasto, za pomocą robota lub ręcznie.
- Uformowane w kulkę ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, Z każdej z nich uformować bochenek. Oba bochenki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut grzanie góra-dół.


