Pyszny sernik z delicjami z polewą czekoladową. Lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach! Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole niczym z drogiej cukierni.
Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci swoim smakiem Waszych gości. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
SERNIK Z DELICJAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 660 g kwaśnej śmietany 18%
- 180 g cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 1 opakowanie delicji o ulubionym smaku
Wykonanie
- Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia układamy delicje.
- Do miski przekładamy ser, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując na małych obrotach stopniowo dodajemy jajka. Następnie proszek budyniowy i sok z cytryny.
- Masę serową bardzo powoli wykładamy na delicje, by nie wypłynęły na górę.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa: śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na sernik, wierzch ciasta dekorujemy delicjami.


