Super prosty i smaczny sernik na ciasteczkowym spodzie, który oczaruje każdego wielbiciela słodkości. Sernik jest bardzo delikatny, aksamitny i kremowy. Wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na sernik na ciasteczkowym spodzie jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i postępować zgodnie z przepisem. Gwarantuję, że sernik uda się każdemu i wyjdzie przepyszny.
SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa
- 0,5 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 jajek (temperatura pokojowa)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
1. Ciasteczka mielimy na pył i łączymy z rozpuszczonym masłem.
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy ciasteczka i ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiekamy przez 10 minut.
3. Do misy miksera przekładamy twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, ser z wiaderka, mascarpone, cukier i mąkę. Całość miksujemy na niewielkich obortach tylko do połączenia składników.
4. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku.
5. Na koniec wlewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy.
6. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut.
7. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

