Porzeczkowiec to pyszne ciasto czekoladowe z delikatną masą i dżemem porzeczkowym. Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto porzeczkowiec to idealny wypiek na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do popołudniowej kawy. Porzeczkowiec jest szybki i łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze świetnie smakuje. Polecam wypróbować!
PORZECZKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT (składniki na 1 biszkopt, należy upiec 3 sztuki)
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- 30 g mąki
- szczypta sody
MASA
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
DODATKOWO
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszaku z sodą i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładamy na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra dół.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec cienką strużką wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
- Na pierwszym upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy 1/3 dżemu porzeczkowego. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy biszkopt, smarujemy dżemem i wykładamy pozostałą masę. Ostatni biszkopt również smarujemy dżemem i wykładamy na masę, dżemem do dołu.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
