Malinowy deser z bitą śmietaną to przepyszna przekąska, która zaspokoi łaknienie na słodkie. Deser pięknie prezentuje się w pucharku i jeszcze lepiej smakuje! Wręcz rozpływa się w ustach. Połączenie musu malinowego, kruchych herbatników i delikatnej bitej śmietany tworzy doskonałe połączenie smakowe i z pewnością zachwyci każde podniebienie.
MALINOWY DESER Z BITĄ ŚMIETANĄ PRZEPIS
Składniki / 4 porcje
- 300 g malin
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opak. herbatników maślanych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka gorącej wody
Dodatkowo
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- kilka kostek białej czekolady
Przygotowanie
1. Galaretkę malinową rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
2. Maliny zblendować na mus. Do musu wlać przestygniętą galaretkę i całość odstawić do lekkiego stężenia.
3. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i połowę przesypać do pucharków. Na herbatniki wyłożyć tężejący mus malinowy. Pucharki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
4. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Za pomocą szprycy wycisnąć połowę masy do pucharków. Następnie posypać pozostałą częścią pokruszonych herbatników i ponownie wycisnąć masę śmietankową.
5. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą.
6. Tak przygotowane deserki wstawić do lodówki do schłodzenia.
