Kruche ciasteczka z cukrem to bardzo smaczna przekąska, która stanowi idealny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale również dzieciaki. Te proste i szybkie ciasteczka kruche są naprawdę przepyszne.
Do przygotowania kruchych ciasteczek potrzeba zaledwie kilku składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni. Ten stary i sprawdzony przepis na kruche ciasteczka znów powraca do łask. Ciasteczka są naprawdę pyszne!
Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 60 g grubego cukru
- 1 białko do smarowania ciasteczek
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Ciasno wyrabiamy za pomocą dłoni lub robota.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.
- Za pomocą okrągłych foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, do zarumienienia.
- Ciasteczka studzimy na kratce. Z przepisu wychodzi około 35 ciasteczek.



Gdzie można kupić taki cukier, szukam od dawna.
Mnie się udało dorwać w Kauflandzie 🙂