Przepis na pyszne ciasto budyniowe z kajmakiem bez pieczenia. Kruchy herbatnik przełożony masą kajmakową oraz delikatnym kremem budyniowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
CIASTO BUDYNIOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- szczypta soli
- 200 g herbatników maślanych
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 garści orzechów włoskich
Wykonanie
- 350 ml mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka przelewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło ucieramy ze szczyptą soli. Ciągle miksując, partiami dodajemy przestygnięty budyń.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową o smaku kakaowym. Następnie kolejna warstwa herbatników i masa budyniowa. Na masie układamy ostatnią warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Super. Szybkie i wyśmienite 🤩🤩🍰☕.