Ciasto ambasador to idealny wypiek na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Ciasto wygląda bardzo efektownie, pięknie prezentuje się na talerzyku i co ważne, jest pyszne!
Każda warstwa ciasta sama w sobie jest pyszna, a połączone ze sobą smakują obłędnie! Ciasto jest naprawdę warte przygotowania i każdemu posmakuje. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO AMBASADOR
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 160 g cukru
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 375 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g orzechów
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
DODATKOWO
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
MASA CZEKOLADOWA
- Mleko (200 ml) wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy, mieszając. Do pozostałych 175 ml mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną z żółtkami, mieszamy do połączenia. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w pokojowej temperaturze, przekładamy do miski, ucieramy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo dodajemy masę budyniową, łyżka po łyżce. Wsypujemy kakao, posiekaną czekoladę oraz orzechy. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na chwilę by przestygła. Śmietankę kremówkę (schłodzoną) ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod koniec cienką strużką wlewamy przestygniętą żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.
GALARETKA
- W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki brzoskwiniowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w paseczki, wykładamy na masę śmietankową. Na brzoskwiniach rozprowadzamy tężejącą galaretę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

