Skip to content
KULINEO.PL KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    28/02/202328/02/2023

    Ciasto Ambasador

    5
    (2)

    Ciasto ambasador to idealny wypiek na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Ciasto wygląda bardzo efektownie, pięknie prezentuje się na talerzyku i co ważne, jest pyszne!

    Każda warstwa ciasta sama w sobie jest pyszna, a połączone ze sobą smakują obłędnie! Ciasto jest naprawdę warte przygotowania i każdemu posmakuje. Zapraszam na przepis!

    Smacznego!

    PRZEPIS NA CIASTO AMBASADOR

    Składniki

    BISZKOPT

    • 4 jajka
    • 150 g mąki
    • 160 g cukru
    • szczypta soli

    MASA CZEKOLADOWA

    • 3 żółtka
    • 200 g masła
    • 375 ml mleka
    • 100 g cukru
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
    • 2 łyżki kakao
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 50 g orzechów

    MASA ŚMIETANOWA

    • 500 ml śmietanki kremówki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 250 g serka mascarpone
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 50 ml wody

    DODATKOWO

    • 1 puszka brzoskwiń w syropie
    • 2 galaretki brzoskwiniowe
    • 750 ml wody

    Wykonanie

    BISZKOPT

    • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
    • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
    • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.

    MASA CZEKOLADOWA

    • Mleko (200 ml) wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy, mieszając. Do pozostałych 175 ml mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną z żółtkami, mieszamy do połączenia. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
    • Masło w pokojowej temperaturze, przekładamy do miski, ucieramy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo dodajemy masę budyniową, łyżka po łyżce. Wsypujemy kakao, posiekaną czekoladę oraz orzechy. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.

    MASA ŚMIETANKOWA

    • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy na chwilę by przestygła. Śmietankę kremówkę (schłodzoną) ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod koniec cienką strużką wlewamy przestygniętą żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasto.

    GALARETKA

    • W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki brzoskwiniowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    • Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w paseczki, wykładamy na masę śmietankową. Na brzoskwiniach rozprowadzamy tężejącą galaretę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
    ciasto Ambasador
    Ciasto Ambasador przepis

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Podziel się przepisem z innymi ⤵
    Ciasta i Desery ciasto Ambasadorciasto na świętaciasto owocoweciasto z brzoskwiniamiprzepis na ciastoprzepis na ciasto z brzoskwiniami

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    POPULARNE

    • Domowy paprykarz z makrelą

      Domowy paprykarz z makrelą

    • Domowe ciastka owsiane

      Domowe ciastka owsiane

    • Sałatka z kurczakiem i grzankami

      Sałatka z kurczakiem i grzankami

    • Sałatka krabowa z ogórkami konserwowymi

      Sałatka krabowa z ogórkami konserwowymi

    • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

      Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

    OSTATNIO DODANE

    • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

      Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

      28/03/2023
    • Szybkie placuszki

      Szybkie placuszki

      27/03/2023
    • Ciasto piankowe

      Ciasto piankowe

      24/03/2023
    • Sałatka z kurczakiem i makaronem

      Sałatka z kurczakiem i makaronem

      23/03/2023
    • Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

      Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

      22/03/2023

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto ciasto bez pieczenia ciasto francuskie ciasto na herbatnikach ciasto na święta obiad pomysł na obiad przepis przepis na ciasto przepis na sałatkę sałatka sałatka brokułowa sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na święta sałatka warstwowa sałatka z brokułem sałatka z fetą sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rzodkiewką sałatka z szynką sernik sernik bez spodu szybka sałatka szybki deser szybkie ciasto szybki obiad zapiekanka obiadowa zapiekanka z kurczakiem

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2023 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt