Chleb z naczynia żaroodpornego to super pomysł na smaczne i domowe pieczywo. Po wypróbowaniu przepis z pewnością już nie będziecie kupować chleba w sklepie, ponieważ ten jest dużo smaczniejszy. Dodatkowo przepis na chleb z naczynia jest bardzo prosty! Poradzi sobie z nim każdy, ponieważ ten chlebek zawsze wychodzi!
Domowy chleb z naczynia jest mięciutki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Taki chlebek lubię najbardziej! Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Smacznego!
CHLEB Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO – PRZEPIS
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem oraz 120 ml ciepłej (niegorącej) wody. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn, olej, pozostałą wodę i wyrobić na jednolite ciasto. Uformować z niego kulkę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką deskę, uformować w kulkę i przełożyć do naczynia wysmarowanego wcześniej tłuszczem.
- Naczynie z chlebek przykryć, wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia 190 stopni piec 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 40 minut.
- Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i owinąć w ściereczkę.


