Szukacie prostego przepisu na domowe bułki pszenne? Te puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale i smakują lepiej niż z niejednej piekarni!
Przepis na bułeczki jogurtowe jest bardzo prosty, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z ich przygotowaniem. Składniki nie są wyszukane i większość z was znajdzie je w swojej kuchni. Bułeczki jogurtowe są bardzo smaczne i doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Polecam!
BUŁKI NA JOGURCIE
Składniki / ok. 11 bułeczek
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć elastyczne ciasto.
2. Następnie z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i ugniataj przez kilka minut.
4. Z ciasta zrób długi wałek, podziel go na mniejsze kawałki i uformuj bułeczki.
5. Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i pozostaw na pół godzinki.
6. Następnie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15 minut.
7. Po upieczeniu bułeczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.


