Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    01/06/202301/06/2023

    Borówkowa chmurka na kruchym spodzie

    4.5
    (4)

    Borówkowa chmurka to przepyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, przełożonego galaretką ze sporą ilością borówek, puszystej masy śmietankowej i delikatnej bezy z migdałami. Całość smakuje obłędnie i posmakuje każdemu bez wyjątku. Ciasto borówkowa chmurka na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne przyjęcia czy po prostu do popołudniowej kawy.

    BORÓWKOWA CHMURKA NA KRUCHYM SPODZIE PRZEPIS

    Składniki

    Kruchy spód

    • 4 żółtka
    • 125 g masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Warstwa z owocami i galaretką

    • 400 g borówek
    • 2 opakowania galaretek o smaku borówkowym
    • 800 ml wody

    Warstwa śmietankowa

    • 250 g serka mascarpone
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 czubate łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody

    Beza

    • 4 białka
    • 180 g cukru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 50 g migdałów
    • szczypta soli

    Przygotowanie

    Kruchy spód

    • Na stolnicę przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. W środku umieść żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieć na jednolite ciasto i uformuj kulę, którą następnie owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie czasu wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

    Beza

    • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i szklistej masy. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
    • Na blaszkę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia delikatnie wyłóż ubitą pianę, nadając jej kształt o wymiarach 24×24 cm.
    • Wierzch posyp migdałami i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.

    Warstwa z owocami i galaretką

    • Galaretki o smaku borówkowym rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
    • Borówki umyj, osusz i wrzuć do galaretki.
    • Galaretkę z owocami wyłóż na ciasto i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    Warstwa śmietankowa

    • Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
    • W misie miksera umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość ubij na puszystą masę. Pod koniec zmniejsz obroty miksera i cienkim strumykiem wlej przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłóż na galaretkę.
    • Przestudzony blat bezowy przełóż na warstwę z masy śmietankowej. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
    Borówkowa chmurka na kruchym spodzie
    ciasto na kruchym spodzie
    ciasto z borówkami i bezą

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery ciasto na kruchym spodzieciasto z beząciasto z borówkami

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    siedemnaście − piętnaście =

    POPULARNE

    • Schab duszony

      Schab duszony

    • Ciasto budyniowe z kajmakiem

      Ciasto budyniowe z kajmakiem

    • Sałatka ze świeżym ogórkiem

      Sałatka ze świeżym ogórkiem

    • Ciasto czekoladowe w 5 minut

      Ciasto czekoladowe w 5 minut

    • Kurczak w sosie z suszonym pomidorami i szpinakiem

      Kurczak w sosie z suszonym pomidorami i szpinakiem

    OSTATNIO DODANE

    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025
    • Sałatka z selerem konserwowym

      Sałatka z selerem konserwowym

      13/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt