Borówkowa chmurka to przepyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, przełożonego galaretką ze sporą ilością borówek, puszystej masy śmietankowej i delikatnej bezy z migdałami. Całość smakuje obłędnie i posmakuje każdemu bez wyjątku. Ciasto borówkowa chmurka na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne przyjęcia czy po prostu do popołudniowej kawy.
BORÓWKOWA CHMURKA NA KRUCHYM SPODZIE PRZEPIS
Składniki
Kruchy spód
- 4 żółtka
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z owocami i galaretką
- 400 g borówek
- 2 opakowania galaretek o smaku borówkowym
- 800 ml wody
Warstwa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Beza
- 4 białka
- 180 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g migdałów
- szczypta soli
Przygotowanie
Kruchy spód
- Na stolnicę przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. W środku umieść żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieć na jednolite ciasto i uformuj kulę, którą następnie owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie czasu wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
Beza
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i szklistej masy. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
- Na blaszkę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia delikatnie wyłóż ubitą pianę, nadając jej kształt o wymiarach 24×24 cm.
- Wierzch posyp migdałami i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
Warstwa z owocami i galaretką
- Galaretki o smaku borówkowym rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
- Borówki umyj, osusz i wrzuć do galaretki.
- Galaretkę z owocami wyłóż na ciasto i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa
- Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
- W misie miksera umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder. Całość ubij na puszystą masę. Pod koniec zmniejsz obroty miksera i cienkim strumykiem wlej przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłóż na galaretkę.
- Przestudzony blat bezowy przełóż na warstwę z masy śmietankowej. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.


