21/11/202321/11/2023 Szybkie ptysie 5 (1) Szukasz pomysłu na prostą i smaczną przekąskę na słodko? Te szybkie ptysie z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie! Ekspresowe w przygotowaniu i przepyszne ptysie z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich przyjemności. SZYBKIE PTYSIE PRZEPIS Składniki ciasto francuskie 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Przygotowanie 1. Płat ciasta francuskiego rozwijam na blacie i wykrawam kółeczka — połowę większych i połowę nieco mniejszych. Większe kółka smaruję mlekiem i nakładam na nie te mniejsze. Taki zestaw przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka przekrawam na pół. 2. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. 3. Gotowy krem przekładam do szprycy i nakładam porcjami na spód ptysia. Przykrywam górną częścią i gotowe. 4. Na koniec ptysie posypuje cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto francuskieptysiesłodka przekąska