22/12/2023 Śledzie w sosie śmietanowym 4.4 (10) Śledzie w śmietanie to bardzo smaczna i super prosta do zrobienia przekąska. Fajnie sprawdzi się na święta, ale i na inne okazje w ciągu roku, takie jak rodzinne przyjęcia czy spotkania w gronie znajomych. Do przygotowania śledzi w sosie śmietanowym potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Ten tradycyjny przepis na śledzie z pewnością posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki 6 solonych filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 2 gałązki świeżego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz Wykonanie Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez około 4-5 godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Po upływie czasu śledzie odsączamy z wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odsączone śledzie kroimy w paseczki. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Koperek drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny, koperkiem oraz ogórkami. Do przygotowanego sosu dodajemy śledzie i mieszamy. Śledzie w sosie śmietanowym odstawiamy do lodówki na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 10 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski Sałatki przepis na śledziesałatka śledziowaśledzieśledzie na świętaśledzie w śmietanieśledzie w sosie śmietanowym