Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    11/09/202411/09/2024

    Sernik z bezą na wierzchu

    4.7
    (27)

    Przepis na sernik o niesamowicie lekkiej i kremowej konsystencji. Wierzch z chrupiącą i słodką warstwą bezową.

    Sernik z bezą na wierzchu to pomysł na pyszne ciasto na wiele okazji. Można je upiec na urodziny, imieniny czy święta. Sprawdzi się także na co dzień na deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Sernik z bezą na wierzchu oprócz wyjątkowego smaku, cudownie prezentuje się na stole. Na pewno przykuję uwagę gości i zachęci do wypróbowania.

    SERNIK Z BEZĄ NA WIERZCHU PRZEPIS

    Składniki

    Spód

    • 130 g masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 40 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu z wiaderka
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    • 160 g cukru
    • 3 całe jajka
    • 3 żółtka
    • 2 budynie waniliowe
    • 500 ml mleka
    • 80 ml oleju

    Beza

    • 5 białek
    • 220 g cukru
    • szczypta soli

    Przygotowanie

    1. Spód: Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto, następnie owiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.

    2. Po upływie czasu ciastem wyłóż dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

    3. Masa serowa: Do misy miksera przełóż 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.

    4. Kolejno dodawaj twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce.

    5. W osobnym naczyniu rozpuść 2 budynie w 500 ml mleka. Wlej do masy serowej.

    6. Na koniec do masy dodaj jeszcze olej. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.

    7. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczone ciasto i całość ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut.

    8. Beza: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta zacznij przygotowywać bezę. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj około 1 minuty. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż masa będzie sztywna i szklista. Gotową pianę wyłóż na gorący sernik.

    9. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez 15 minut.
    Sernik z bezą na wierzchu
    Sernik z bezą na wierzchu przepis

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 27

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Ciasta i Desery bezakruche ciastosernik

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    jedenaście + 14 =

    POPULARNE

    • Kostka czekoladowa

      Kostka czekoladowa

    • Sałatka z wędzonym kurczakiem

      Sałatka z wędzonym kurczakiem

    • Chleb z naczynia żaroodpornego

      Chleb z naczynia żaroodpornego

    • Ciasto straciatella bez pieczenia

      Ciasto straciatella bez pieczenia

    • Sernik na ciasteczkowym spodzie

      Sernik na ciasteczkowym spodzie

    OSTATNIO DODANE

    • Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      13/05/2025
    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt