22/01/202324/02/2023 Porzeczkowiec 4.3 (8) Porzeczkowiec to pyszne ciasto czekoladowe z delikatną masą i dżemem porzeczkowym. Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto porzeczkowiec to idealny wypiek na święta, rodzinne imprezy czy na niedzielę do popołudniowej kawy. Porzeczkowiec jest szybki i łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze świetnie smakuje. Polecam wypróbować! PORZECZKOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT (składniki na 1 biszkopt, należy upiec 3 sztuki) 4 jajka 30 g kakao 70 g cukru 30 g mąki szczypta sody MASA 1000 ml śmietanki kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 100 ml wody DODATKOWO 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszaku z sodą i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładamy na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra dół. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec cienką strużką wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Na pierwszym upieczonym biszkopcie rozsmarowujemy 1/3 dżemu porzeczkowego. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy biszkopt, smarujemy dżemem i wykładamy pozostałą masę. Ostatni biszkopt również smarujemy dżemem i wykładamy na masę, dżemem do dołu. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 8 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto porzeczkoweciasto z dżemem porzeczkowyporzeczkowiecprzepis na ciasto