19/03/202519/03/2025 Placuszki na kefirze 5 (801) Placuszki na kefirze to proste i smaczne danie, które przygotujecie w kilka chwil. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Co sprawia, że placuszki na kefirze są wyjątkowe? – dodatek kefiru nadaje im wyjątkowego smaku i puszystą konsystencję – placuszki są ekspresowe w wykonaniu i składają się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników – możemy je wzbogacić o dodatki w postaci owoców, miodu, konfitury czy polewy czekoladowej Placuszki na kefirze to świetny wybór na pyszne i sycące danie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. PLACUSZKI NA KEFIRZE PRZEPIS Składniki 400 g mąki pszennej 2 większe jajka 1 butelka kefiru (400 g) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli Przygotowanie Do miski wbijam jajka, dodaje kefir, cukier i sól. Mieszam do połączenia. Sodę mieszam z mąką i całość wsypuję do pozostałych składników. Mieszam za pomocą rózgi kuchennej do powstania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placuszki na rumiano z obu stron. Po usmażeniu placuszki odsączam na ręczniku papierowym. Podaję z ulubionymi dodatkami. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 801 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski kefirkolacjaplacuszkiśniadanie