10/01/202410/01/2024 Murzynek łyżką mieszany 4.1 (193) Szybki i sprawdzony przepis na ciasto murzynek. Niesamowicie delikatne, wilgotne ciasto, które można przygotować w dosłownie 5 minut! Do przygotowania murzynka nie potrzeba miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. MURZYNEK ŁYŻKĄ MIESZANY – PRZEPIS Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka rozmiar L 400 g kefiru 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżeczki sody Wykonanie Do miski wbijamy jajka, kefir, olej oraz powidła. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem oraz sodą. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Otrzymane ciasto przekładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, do suchego patyczka. Murzynka po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 193 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez mikseraciasto murzynekmurzynekmurzynek łyżką mieszanyprzepis na murzynkaszybkie ciasto