15/07/202409/10/2024 Meksykańska zapiekanka z patelni 4.7 (25) Meksykańska zapiekanka z patelni to pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad na ciepło. W zapiekance znajdziesz ryż, mięso mielone oraz warzywa, czyli wszystko to co potrzeba, aby przygotować pełnowartościowy posiłek. Niewątpliwym atutem meksykańskiej zapiekanki z patelni jest również fakt, że wykorzystujemy przy tym minimalną liczbę naczyń, a dokładnie jedną patelnię. Zapiekanka jest pyszna, sycąca i będzie również dobrze smakować na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego można zrobić jej trochę więcej, by mieć obiad na 2 dni z głowy. MEKSYKAŃSKA ZAPIEKANKA Z PATELNI PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 150 g ryżu 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 100 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie Ryż gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę, przekładam na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażam. Mięso mielone doprawiam solą oraz pieprzem i wrzucam na patelnię z cebulą. Smażę do zarumienienia się mięsa. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawiam słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem. Mieszam i duszę kilka minut. Paprykę czerwoną kroję w kosteczkę, fasolę oraz kukurydzę odsączam z zalewy. Przekładam na patelnię i chwile podsmażam. Na koniec dodaję ugotowany ryż i całość mieszam. Wierzch zapiekanki posypuję tartą mozzarellą. Przykrywam pokrywką i duszę do momentu roztopienia się sera. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 25 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne zapiekanka meksykańskazapiekanka obiadowazapiekanka z patelni