25/01/202425/01/2024 Malinowy Leśny Mech 4.4 (13) Malinowy leśny mech to przepyszne, delikatne i lekkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Ma piękny, instensywnozielony kolor, od którego fajnie odbija się galaretka z malinami. Ciasto leśny mech z malinami idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest przepyszne, proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto go skosztuje! MALINOWY LEŚNY MECH – PRZEPIS Biszkopt szpinakowy 3 jajka rozmiar L 200 g świeżego szpinaku 280 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka 2 galaretki malinowe 400 g malin (u mnie mrożone) 700 ml gorącej wody Krem 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) Wykonanie Biszkopt szpinakowy Do miski wbić jajka, dodać cukier i całość razem ubić na jasną, puszystą masę. Miksować około 10 minut. Szpinak zblendować na papkę. Pod koniec miksowania zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie dodawać szpinak. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do masy szpinakowej i zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę przelać do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia. Następnie ściąć wierzch biszkopta i pokruszyć. Galaretka Do rondelka wlać 700 ml wody, postawić na gaz i zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Następnie wrzucić maliny, przemieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę przełożyć na biszkopt szpinakowy i odstawić do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone oraz cukier puder. Dodatkowo, by krem był sztywniejszy, można wcześniej wymieszać cukier puder ze śmietan-fixem. Całość razem ubić na puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na galaretkę. Wierzch udekorować pokruszonym wcześniej biszkoptem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 13 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto leśny mechleśny mechleśny mech z malinamimalinowy leśny mechprzepis na leśny mech