29/10/202429/10/2024 Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem 4.7 (112) Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to przepyszny wypiek, który łączy w sobie dwa ciekawe smaki. Aromatyczny piernik z delikatną pianką, a całość wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, nie jest pracochłonne, a na dodatek pięknie prezentuje się na stole. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to super wypiek na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. KOSTKA PIERNIKOWA Z PTASIM MLECZKIEM – PRZEPIS CIASTO PIERNIKOWE 4 jajka rozmiar M 120 g masła 100 g cukru 200 g miodu 260 g mąki pszennej 200 g kwaśniej śmietany 18% 25 g kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej MASA 1 galaretka cytrynowa 250 ml śmietanki kremówki 250 ml wrzątku POLEWA 80 ml śmietanki kremówki 25 g masła 20 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo dodawać żółtka, miksując na małych obrotach. Kolejno cienki strumieniem wlewać miód oraz dodać śmietanę. Miksować do połączenia. Przesianą mąkę wymieszać z kakao, dodać sodę oraz przyprawę do piernika. Całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, przełożyć do masy i wymieszać. Całość przełożyć do blaszki 20×20, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewać galaretkę. Masę wstawić na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym a następnie wyłożyć na nie tężejącą masę. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę kremówkę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka, podgrzać do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać do polewy i wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 112 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto kostka piernikowaciasto na świętaciasto ptasie mleczkokostka piernikowa z ptasim mleczkiempiernikprzepis na ciastoświąteczne ciastoszybkie ciasto